RUOKI VOIMAVAROJASI RAKKAUDELLA

 Vanha intiaani kertoi lapsenlapselleen tarinaa ihmisten sisäisestä taistelusta. Hän sanoi: ”Poikani, meidän kaikkien sisällä kamppailee kaksi sutta. Toinen susista on pahansuopa, ahne ja täynnä valheita. Toinen niistä on hyvä, täynnä rauhaa, toivoa ja myötätuntoa.” Lapsenlapsi mietti tovin ja kysyi lopulta isoisältään: ”Kumpi susista voittaa?” Vanha isoisä vastasi lempeästi hymyillen: ”Poikani, se susi voitta, jota ruokit.”

(Tarina mukaellen Christopher K. Germeri: Myötätunnon tie 2010)

Kuva: Canva

On hyvä tutkia omia voimavarojaan ja tarkastella elääkö arkeaan voimavaroja tuhlaten vai niitä vaalien. Kuormittaako itseään asioilla, jotka ruokkivat enemmän negatiivista kuin positiivista energiaa? Jokaisella meistä on elämässä erilaisia vastoinkäymisiä ja jokaisesta meistä löytyy myös voimavaroja. Vaikeiden hetkien äärellä ihmisen sisäiset ja ulkoiset voimavarat on otettava käyttöön, kannattelemaan raskaimpien hetkien yli. Menneisyyden tunnetaakat, kuten häpeän tai syyllisyyden kokemukset, voi kuvainnollisesti antaa valua ”kuin veden hanhen selästä”. 

Voimavarojen tunnistaminen ja hyödyntäminen on vaan äärimmäisen vaikeaa, jos siihen ei ole saanut elämänsä varrella tarvittavaa tukea ja mallia. Pienen untuvikonkin tehtävä on harjoitella, oppiakseen käyttämään voimavarojaan. Siihen se tarvitsee vanhempiensa opastusta ja esimerkkiä. Mekin tarvitsemme omien voimavarojemme löytämiseen tukea ja mallioppimista lähipiiriltämme. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä etsiä ja löytää omat voimavaransa ja opetella käyttämään niitä. Oppiminen ja muuttuminen ovat vastoinkäymisistä selviämisen lahjoja. On vain luotettava siihen, että elämä kyllä kannattelee, aivan kuten vesi kannattelee vesilintua. Vesilinnun voimavarat piilevät sen vettä hylkivässä höyhenpeitteessä, jossa ontot sulkarungot auttavat sitä selviämään uppoamatta kovassakin aallokossa.

Voimavarojaan vaaliva ihminen elää itseään ja toisiaan kunnioittaen, jolloin hän kykenee myös auttamaan sitä, jonka voimavarat ovat hetkellisesti hukassa. Voimavaroista huolehtiminen vaatii itsetuntemusta ja rohkeutta tehdä vaikeitakin valintoja. Siihenkin me tarvitsemme toistemme tukea. Yksin ei tarvitse selvitä. Pidetään huolta omista voimavaroistamme ja ollaan aidosti läsnä lähimmäisillemme.

Kohta päästään kesään ja veteen kellumaan!